wij zijn spring.
wie word jij?

25 jaar kinderopvang in Sint Anthonis

In de week van 17 t/m 21 september 2018 viert kindcentrum Leander feest. Het kindcentrum (school en opvang samen) bestaat namelijk 10 jaar en de kinderopvang zelfs 25 jaar. Voor kinderen, medewerkers en ouders zijn er diverse feestelijke activiteiten georganiseerd, waaronder muziekworkshops van de Klankencaravaan. Op 20 september is er een optreden voor ouders, opa’s en oma’s en andere geïnteresseerden. Ouders hebben een uitnodiging ontvangen voor de verschillende festiviteiten.

Tiny van Engelen is manager kindcentrum bij Spring Kinderopvang. Haar loopbaan begon -toeval of niet- precies 25 jaar geleden in Sint Anthonis, waar zij als pedagogisch medewerker betrokken was bij de start van kinderdagverblijf Bolke op de plaats van de Oude Landbouwschool. “We gingen van start met een tiental kinderen in de dagopvang, met een baby- en een peutergroep”, blikt Tiny terug. “Al snel volgde een dreumesgroep en een paar jaar later volgde buitenschoolse opvang.” Tiny werd manager en kreeg diverse locaties onder haar hoede. Sinds twee jaar is ze terug in de plaats waar ze 25 jaar geleden begon.   

Tiny: “De kinderopvang van nu is niet meer te vergelijken met die van 25 jaar geleden. De branche heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Er is veel meer wet- en regelgeving bijgekomen, maar het belangrijkste is wel dat er door de jaren heen veel is geïnvesteerd in kwaliteit en professionalisering. Kinderopvang is een echt vak geworden met bijhorende eisen aan de kwalificaties van medewerkers. Met die kwaliteiten zit het trouwens bij Leander wel goed, kan ik met trots zeggen: we hebben een fantastisch team en goede GGD-inspecties.” 

Kindcentrum 10 jaar  
Tien jaar geleden werd mfc Oelbroeck geopend en daarmee werd ook het ‘integraal kindcentrum’ geboren. Na een fusie tussen de twee basisscholen in de dorpen Ledeacker en Sint Anthonis kreeg het kindcentrum op 1 augustus 2016 officieel de naam kindcentrum Leander. 

Frans Trimbach, directeur onderwijs: “We vormen een eigentijds centrum voor opvang en onderwijs. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar kunnen hier spelen, leren en zich ontwikkelen. De onderwijs- en opvangmedewerkers werken intensief met elkaar samen, vanuit een gezamenlijke visie op opvang en onderwijs. Dat zorgt voor een soepele overgang van bijvoorbeeld dagopvang en peuterspeelzaal naar school en is positief voor de ontwikkeling van het kind.” 

Een voorbeeld van de samenwerking is dat er al jaren een werkgroep Taalstimulering actief is, met vertegenwoordigers van school, kinderopvang en de bibliotheek. Marga Janssen, teamleider onderwijs: “Gezamenlijk kijken we hoe wij taal en lezen bij de kinderen een impuls kunnen geven. Voorbeelden zijn het voorlezen door kinderen van groep 6 aan de peuters en activiteiten in het kader van de kinderboekenweek, de voorleesdagen en het voorleesontbijt.” Ook zijn er gezamenlijke activiteiten op het gebied van sport en cultuur. 

Festiviteiten  
In de week van 17 tot en met 21 september vinden er op het kindcentrum diverse activiteiten plaats, waaronder muziekworkshops van de Klankenkaravaan, met op 20 september een optreden voor ouders, opa’s en oma’s en andere geïnteresseerden. Ouders hebben een uitnodiging ontvangen voor de verschillende festiviteiten. Ouders die geïnteresseerd zijn in dagopvang, peuteraanbod of buitenschoolse opvang in kindcentrum Leander kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor een persoonlijke rondleiding. Meer informatie over basisschool Leander is te vinden op www.basisschoolleander.nl.  

Kijk voor meer info over kindcentrum Leander ook op: http://emagazine.spring-kinderopvang.nl/relaties-juli2017#!/kindcentrum-leander