wij zijn spring.
wie word jij?

Corona en op vakantie gaan

De vakantietijd is aangebroken. We krijgen vragen of het consequenties heeft als een kind dat op de kinderopvang zit op vakantie gaat naar een land waar een veiligheidsrisico geldt vanwege corona.

Ben je voornemens met je kind naar een land te reizen met code oranje of rood overweeg dan heel goed of het risico op besmetting deze reis rechtvaardigt. Realiseer je daarbij ook dat dit gevolgen kan hebben voor andere kinderen op de opvang en voor de pedagogisch medewerkers.

Wat zijn de regels voor kinderen die op vakantie zijn geweest in landen met een oranje of rood reisadvies?
De Rijksoverheid zegt hierover: wie terugkomt uit een land met een oranje of rood reisadvies, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. De quarantaine geldt ook voor kinderen van boven de 12 jaar. Omdat kinderen tot en met 12 jaar nauwelijks een rol spelen bij besmetting met COVID-19 geldt voor hen de uitzondering dat zij wel naar de kinderopvang en school mogen en aan sportactiviteiten mogen deelnemen. Zij mogen dan de eerste 14 dagen niet door hun ouders worden gebracht.

Wat zijn de regels voor ouders die op vakantie zijn geweest in landen met een oranje reisadvies?
De Rijksoverheid zegt hierover: ouders die terugkomen uit een oranje of rood land, worden dringend geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te blijven. Zij moeten dus thuis blijven en mogen ook niet naar de kinderopvang komen. Voor eventueel halen en brengen van kinderen tot en met 12 jaar zullen ze anderen moeten vragen.

Wij gaan er vanuit dat je bij terugkomst uit een land met een code rood of oranje het dwingende advies van de overheid van 14 dagen thuisquarantaine in acht neemt en dat je je kinderen dus niet zelf naar de opvang brengt. Daarnaast blijft het uitgangspunt dat kinderen met klachten thuisblijven.

De vragenlijst en beslisboom van AJN Jeugdartsen Nederland en BOinK helpt bij het bepalen of een kind met klachten thuis moet blijven.  

Via onderstaande link kun je informatie vinden over de actuele reisadviezen:
https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/coronavirus-veelgestelde-vragen-reizen-naar-het-buitenland.