Aftrap Groenteboxjesproject bij 't Vlaegelke in Steyl
Istock 980387248 2000
Uitgelicht

Aftrap Groenteboxjesproject bij 't Vlaegelke in Steyl

Op dinsdag 21 september startte kinderdagverblijf 't Vlaegelke in Steyl met het project Groenteboxjes. Het project, in samenwerking met ALDI, stimuleert kinderen van 2 tot 4 jaar om op jonge leeftijd te beginnen met groente eten.

Het project werd afgetrapt op Spring kinderdagverblijflocatie 't Vlaegelke door Venlo.fit in samenwerking met de VVV-foundation. De kinderen genoten van een voorleesronde uit het speciale groenteboxjesboekje, een dans met Koelie en natuurlijk lekkere groente!

Kinderdagverblijf 'tVlaegelke in Steyl is één van de Spring kinderdagverblijf-locaties die vanaf deze week starten met het project. Kinderen krijgen elke week een nieuwe groente aangeboden, en door te proeven kunnen ze stickers verzamelen. Kinderen die hun boekje vol hebben gespaard worden die dag uitgeroepen tot groentekoning of -koningin. Hierdoor wordt op een speelse manier door jonge kinderen ervaring opgedaan met het dagelijks eten van groente. En… dat het lekker en gezond is!

Veel kinderen eten niet genoeg groente en fruit

Een groot deel van de kinderen tot twaalf jaar eet niet genoeg groente en fruit. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor die het CBS jaarlijks afneemt met het RIVM en het Voedingscentrum (2017). Bij de jongste kinderen eet gemiddeld 50% van de kinderen genoeg groente en fruit.

Groenteboxjes

Het programma Groenteboxjes biedt een wetenschappelijk onderbouwde methode voor het stimuleren van groenteconsumptie. Het geeft opvoeders en pedagogisch professionals praktische handvaten om groente als tussendoortje te integreren in het dagelijks ritme van kinderen, thuis en op de opvang. Zo leren opvoeders hoe ze groente kunnen bereiden en aanbieden en leren kinderen dat groente eten lekker en leuk kan zijn. Daarnaast bevat het programma praktische materialen om groente op een leuke en prikkelende manier onderdeel te laten zijn van de dag op de kinderopvang. Het programma duurt ongeveer drie maanden waarin de kinderen elke dag groenten eten op de opvang en stickers mogen plakken.

JOGG en ALDI werken samen

Eline Poels, Manager Corporate Responsibility manager bij ALDI: “Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om verantwoorde, betaalbare en gezonde levensmiddelen voor een brede groep klanten toegankelijk te maken. Samen met JOGG zetten we ons met dit project actief in om gezinnen met jonge kinderen te laten kiezen voor gezondere producten.” Ook krijgen ouders een voucher om bij de ALDI een gratis voorleesboekje op te halen. JOGG zoekt de publiek-private samenwerking op om samen met organisaties de kinderen in de gemeente gezond op te laten groeien.

Onderzoek Universiteit Maastricht

De universiteit van Maastricht doet in opdracht van de ALDI en JOGG onderzoek naar het effect van het groenteboxjesprogramma. Onderzoek is erg belangrijk, dat vindt ook Promovendus Britt van Belkom, onderzoekster bij de Leerstoel Jeugd, Voeding & Gezondheid van Maastricht University Campus Venlo: "Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hoe vaker kinderen een bepaalde groente proeven, hoe lekkerder ze deze groente uiteindelijk gaan vinden. In dit onderzoek proberen we deze bevindingen te bevestigen en onderzoeken we daarnaast of het geven van een beloning (bijvoorbeeld stickers) een nog groter effect veroorzaakt. Door het Groenteboxjes project wordt op het kinderdagverblijf al een goede basis gelegd voor de groenteconsumptie van jonge kinderen, we hopen dat dit project ook in de thuissituatie een effect heeft op het eten van groente."